tr?id=204892369268210&ev=PageView&noscript=1 Kukuruz | HOYA V.S. - Subotica
Proizvodi

Kukuruz šećerac

U poređenju sa standardnim vrstama kukuruza, ova vrsta kukuruza ima izrazito povećan sadržaj šećera i zato se zove "super slatki" ili "ekstra slatki". U ovim hibridima je prisutan poseban recesivan gen, koji se zove "sh2". Kao posledica ovog gena, transformacija šećera u skrob je maksimalno usporena. Ekstra slatke sorte imaju jako visok sadržaj šećera tako da se mogu konzumirati i bez kuvanja, direktno sa njive.
Upravo u ovom segmentu smo izdvojili nekoliko hibrida koji su ubedljivo najraniji na tržištu, a dolaze nam iz firme AGRI - SAATEN iz Nemačke. I pored toga svake sezone testiramo nekoliko novih šećeraca od različitih dobavljača kako bi smo tržištu ponudili još kvalitetniji i bolji kukuruz.

Kukuruz1hoya_seeds_4

Kalorijska vrednost kukuruza šećerca je u proseku 86 kcal/100 g, a od toga kukuruz šećerac sadrži: ugljenih hidrata 19 g (šećera 3,22 g, vlakana 2,7 g), masti 1,2g, belančevina 3,2 g i vode 76 g. Od vitamina, kukuruz šećerac sadrži vitamin B1, B3 i B9, kao i vitamin C. Minerali prisutni u šećercu su: magnezijum, gvožđe, kalijum. Jedan prosečan klip kukuruza šećerca sadrži oko 90 grama zrna. Kukuruz je, dakle, ugljenohidratna hrana. Sadrži razne fitohemikalije, a žutu boju dobija od karotenoida beta-kriptoksantina, koji takođe deluje kao jak antioksidans, dakle čuva ćelije od slobodnih radikala. Kuvanjem kukuruza šećerca se oslobađa felurička kiselina, koja takođe deluje kao antioksidant.