tr?id=204892369268210&ev=PageView&noscript=1 Bolji prinos | HOYA V.S. - Subotica
Aktuelnosti

RECEPT ZA ROD KAKAV ŽELITE

Primer na paprici

Prvo što treba naglasiti jeste da u periodu intenzivnog rasta i razvoja plodova biljka, useva koji
uzgajate, usmerava svu svoju snagu i energiju u plodove, jer je to njen cilj, da održi potomstvo, razvije seme za reprodukciju, odnosno razmnožavanje (biljka ne zna da Vi trebate plodove, da želite vrhunski kvalitet, njena misija je samo da razvije seme).

1

U optimalnim uslovima uzgoja, za vreme dok se plodovi formiraju, sve ostalo je uskraćeno za potrebnu snagu i energiju, odnosno ostali rast i razvoj biljke praktično trpi. Međutim, ako su uslovi uzgoja izvan optimalnih, što i jeste najčešći slučaj, rast i razvoj plodova može biti narušen, dok se drugi delovi biljke intenzivnije razvijaju. Uobičajeno, prva serija plodova bude onakva kakvu želite, dok preostali, veći deo nezadovoljava, ili mnogo kasni sa rastom i razvojem, te ne uspe da sazre do nastupanja nepovoljnih uslova vremena (hladnoća), zbog čega izgubite prihod.

Sada je na redu druga važna stvar koju treba uzeti u obzir, da bi dobili rod kakav želite, bez obzira koji usev uzgajali. U periodu intenzivnog rasta i razvoja ploda, biljke Vašeg useva trebaju najviše hraniva da bi dale prinos i kvalitet ploda kakav želite. Što biljka nosi više plodova, veća je njena potreba za hranom, energijom, vodom, ugljenim hidratima, makro i mikroelementima. Ono što je najvažnije u ovom periodu jeste da plodu ništa ne sme nedostajati od onoga što je potrebno, jer u suprotnom prinos i kvalitet će biti značajno smanjeni. E sad, promenjeni uslovi uzgoja, prvenstveno vremenske neprilike i izvan optimalnih uslovi zemljišta dovedu do toga da se rast i razvoj ploda ne odvija onako kako želite, odnosno trebate, i plodovi Vam za berbu ne stignu na vreme. Tu smo kao jedan od najpraktičnijih primera naveli onaj u proizvodnji paprike kada plodovi ne uspevaju dozreti na vreme, odnosno kasni njihov rast i razvoj, te obojenost da bi na vreme bili ubrani. Mi za to imamo rešenje, i ovde Vam ga predstavljamo. Mi Vam nudimo jedinstven i vrhunski recept, a koji podrazumeva primenu inovativnog đubriva N-Balancer, a nakon istog kombinaciju đubriva MYR KALIJUM i bisotimulatora TRAINER. Pa da pojasnimo svaku komponentu ovog recepta kako bi Vi dobili rod kakav želite, bez obzira šta uzgajali.

N-Balancer

2

Uobičajeno, kada hranite biljke dodajete đubriva na bazi kalijuma (K) u periodu rasta i razvoja plodova, te njihovog sazrevanja. Međutim, umesto da se dešava sazrevanje ploda, u primeru paprike njegov rast i razvoj do konačnog oblika, ta promena boje iz zelene u crvenu, dešava se suprotno, odnosno da se biljke i dalje vegetativno razvijaju, dok plodovi značajno kasne (ne menjaju boju ostaju zeleni, i tako nisu spremni za berbu, odnosno tržište). Zašto? Zbog toga što biljke ne usmeravaju proizvode fotosinteze i data hraniva u plod, već ih rasipaju po celoj biljci, ili na ostala mesta gde nije potrebno. Takođe, može se desiti da biljci nedostaje potrebna energija kako bi mogla iskoristiti hraniva. Dakle, iako dajete hranu koja je potrebna, ne dobijate rezultat koji želite. Prema tome, pre nego date hranu, odnosno odgovarajuće đubrivo na bazi kalijuma potrebno je pokrenuti, stimulisati, ojačati, podržati procese u biljci koji produkte fotosinteze (ugljene hidrate), hraniva, vodu, i praktično sve što je potrebno usmeravaju u plod. E to neće dobiti primenom uobičajenih đubriva, ili onih koja su na bazi ovog ili onog kalijuma, već je potrebno uraditi pravu stvar. A prava stvar je primena inovativnog đubriva N-Balancer. Zašto N-Balancer radi posao, šta je to u njemu posebno da Vam obezbedi rod kakav želite, a što ne mogu druga đubriva? N-Balancer pogoduje transferu, prenosu produkata fotosinteze (ugljenih hidrata) od listova do plodova. Kontrolom energije koja se usmerava u područje razvoja na vrhuncu, a to je plod, prekomerni rast je prirodno kontrolisan. Dakle, pored toga što usmerava sve potrebno u plod, N-Balancer kontroliše prekomeran, suvišan rast, što znači da biljka rasipa energiju koja joj je potrebna za razvoj ploda. Na taj način, biljka kompletno funkcioniše i donosi rod kakav želite, kao što možete videti na fotografijama u slučaju primera na paprici.

3

N-Balancer sadrži bor (B) i molibden (Mo) kao hraniva za biljke. Međutim, N-Balancer nije uobičajeno đubrivo koje biljci isporučuje hraniva kao što su bor i molibden, već je on inovativna formulacija koja sadrži Stollerovu jedinstvenu i patentiranu tehnologiju namenjenu pospešivanju kretanja šećera iz listova u plodove. Bor prisutan u N-Balancer-u je u kombinaciji sa komponentama koje utiču na fiziološke procese u biljkama, tako što olakšava i ubrzava transport šećera iz listova. S druge strane, molibden je odgovoran za poboljšanje pretvaranja nitrata u organske forme azota koje biljka lako usvaja. E TO JE UPRAVO ONO ŠTO N-BALANCER ČINI INOVATIVNIM ĐUBRIVOM KOJE RADI POSAO. ON UZ HRANIVA SADRŽI KOMPONENTE KOJE UTIČU NA FUNKCIONISANJE BILJKE, ODNOSNO NA NJENU FIZIOLOGIJU. PRECIZNIJE, ON DELUJE KAO PREKUSOR HORMONA GIBERELINA KOJI JE ODGOVORAN ZA PUNJENJE PLODA I NJEGOVU KONAČNU VELIČINU I SADRŽAJ. OSTALA ĐUBRIVA SAMO OBEZBEĐUJU HRANIVA ZA BILJKE, I ZBOG TOGA NE POISTOVEĆUJTE N-BALANCER SA OSTALIM ĐUBRIVIMA KOJA SADRŽE BOR I MOLIBDEN.

4
Sada da Vam kažemo koje su koristi za Vas od primene N-Balancera u periodu intenzivnog rasta i razvoja plodova, te njihovog sazrevanja:

  • Poboljšava organizovani rast biljaka, odnosno svi procesi se odvijaju sistemski, odnosno kako treba, prema prioritetima, i potrebama, tako da dobijete rod kakav želite;
  • Pospešuje proces rasta i razvoja, kao i sazrevanja plodova, povećava sadržaj stepeni brix-a i obojenost, što sve možete videti na fotografijama koje su rezultat praktične primene N-Balancera u proizvodnji paprike koja i pored primene đubriva nije sazrevala na vreme;
  • Dobijete rod kakav želite, odnosno prinos i kvalitet ploda, a u slučaju paprike da Vam plodovi sazreju pre hladnog vremena, odnosno kraja vegetacije.

Ako hoćete rod kakav želite, odnosno prinos i kvalitet u ovim promenljivim uslovima, onda je potrebno da primenite N-BALANCER. Primena je jednostavna, FOLIJARNO U PERIODU INTENZIVNOG RASTA I RAZVOJA PLODA, TE SAZREVANJA, U KOLIČINI OD 300-500 ml/100 l VODE. Na taj način vi ste ti koji utičete na usmeravanje kretanja svega onog što je potrebno plodu, a ne samo da dajete hranu biljci koju ona rasipa bez prioriteta..

MYR K (KALIJUM)

5

Nakon što ste aktivirali procese u biljci, odnosno usmerili kretanje hraniva, šećera, mikroelemenata i svega što je potrebno, onda treba istoj dati hranu koja je odgovarajuća. Odgovarajuća hrana podrazumeva prvenstveno da biljka istu može iskoristiti onoliko koliko joj je potrebna. Za plod, uobičajeno se koriste đubriva na bazi kalijuma, kao hraniva koje doprinosi plodu da bude kako treba. Međutim, neće svako đubrivo na bazi kalijuma dati rezultat kakav želite, a Vi uobičajeno koristite kalijum nitrat putem sistema za navodnjavanjem, i sa njim imate rezultat kakav imate. Ali, pitanje je jednostavno, koliko od date hrane biljka iskoristi, a koliko bude izgubljeno zbog lošijih uslova vremena i zemljišta kada koren ne može usvajati ista. Jedan samo praktičan primer: da bi biljka iskoristila nitratni azot (NO3), ona treba potrošiti jako puno energije, a koja joj je najpotrebnija u periodu rasta i razvoja ploda. Eto samo jedan mali razlog zašto zakasne plodovi kod paprike, ili ih ne možete sa uobičajenim receptima dobiti kad trebate zrele i obojene, jer iako dodajete hraniva biljci fali energije da ih ugradi, odnosno iskoristi za rast i razvoj ploda. Mi uvodimo promene u proizvodnju, i ostvarujemo za Vas vrhunske rezultate, odnosno da dobijete ono što želite. Tako je i u ovom konkretnom primeru kod paprike. Kao izvor kalijuma mi preporučujemo đubrivo MYR K – kalijum, koje je jedinstveno, primenjuje se folijarno, i sve biljka iskoristi, a kako?

MYR KALIJUM pripada MYR LINIJI ĐUBRIVA, koja je novitet u ishrani biljaka, i zato je potrebno u najkraćem istu predstaviti. MYR linija đubriva predstavlja tečna vodotopiva đubriva koja se baziraju na mikrohranivima i mezo elementima u kompleksu sa biljnim peptidima, što garantuje najveću učinkovitost i brzu apsorpciju, bez gubitaka zbog netopivosti. Peptidi su spojevi dvije do 50 aminokiselina, aminokiseline grade proteine, a proteini su suštinske komponente neophodne biljkama za rast i razvoj. MYR linija đubriva rezultat je specijalne tehnologije kojom su izdvojeni peptidi biljaka, i koja omogućava njihovo djelovanje, obzirom da oni za razliku od pojedinačnih slobodnih aminokiselina imaju istaknutiji, sigurniji i prirodniji biostimulativni efekat. Peptidi MYR đubriva brzo se apsorbuju i zatim ugrađuju u ćelijske sokove biljke, te tako oni mogu da obave svoju funkciju u biljci koja je pod stresom za par sati, što za nju obezbjeđuje vrhunsku uštedu energije i oporavak optimalnih uslova za razvoj. MYR đubriva imaju stabilnu strukturu i u alkalnom, odnosno baznom okruženju, što sprečava stvaranje soli ili netopivih hidrolizata, koji su karakteristični za druge proizvode. Dakle, ovo su vrhunski proizvodi dobijeni stvaranjem organskih veza između hranivih elemenata (K, Mg, Ca, B i Mn), glukonske kiseline i aminokiselina, čime pored ishrane imaju ulogu biostimulansa za biljke. Konkretno, MYR KALIJUM je kombinacija biološki aktivnih peptida i kalijuma, što garantuje njegovo potpuno usvajanje od strane biljke, koja ga onda ugrađuje u plod. Druga đubriva koja sadrže kalijum, i koja se koriste folijarno nemaju biološki aktivne biljne peptide, i s toga ne mogu postići rezultat kao MYR KALIJUM.

TRAINER

Promenjeni uslovi uzgoja predstavljaju stres za biljke, i one ne mogu funkcionisati kako je potrebno. U stanju stresa biljke troše većinu energije da se odupru, odbrane ili pobede isti, zbog čega im nedostaje energije za rast i razvoj ploda. Pored toga, kada su biljke u stresu, bilo od strane spoljnih uslova, ili opterećenosti rodom, ili narušenim balansom između rasta i rodnosti, one nemaju dovoljno energije da proizvode gradivne komponente za plod, što se odrazi na smanjenje prinosa i/ili kvaliteta. Praktično, danas je proizvodnja bilo kojeg useva nezamisliva bez primene biostimulatora. Ali, kod izbora biostimulatora jasno i precizno se treba znati šta oni rade, odnosno koje procese podržavaju, jer oni nisu hraniva, oni ne hrane biljku, već doprinose da bolje iskoristi hraniva, izdrži stres, odnosno nesmetano raste i razvija se bez obzira na uslove uzgoja. Mi već deset godina za proizvođače preporučujemo vrhunski biostimulator TRAINER, koji je, kako mu samo ime kaže potpuno prilagođen za svaku biljku, specifičan, precizan, bez obzira u kojim ograničenjima rasta i razvoja se ona nalazila. Sigurno ste čuli za TRAINER, ali ipak da ga ovde pojasnimo, kako bi videli da njemu nema ništa slično na tržištu, i da ga ne poredite sa bilo čim.

7

TRAINER je proizvod 100% biljnog porekla dobijen jedinstvenim proizvodnim procesom u kojem se proteini biljaka razgrađuju enzimatskom hidrolizom na aminokiseline, duge i kratke peptide. Dakle, TRAINER je vegetativni proteinski hidrolizat, a proces enzimske hidrolize kojim se isti dobija patentiran je tehnološki nivo pod nazivom LISIVEG kompanije HELLO NATURE. Dobro obratite pažnju na one koji vam govore kako je sve isto, kako je ovo ili ono marketinška kampanja, a posebno na tvrdnju da neki proizvodi ništa ne rade. TRAINER je jedinstven proizvod na tržištu, i pre nego bilo šta kažete za njega, trebate znati šta je to proteinski hidrolizat dobijen enzimskog hidrolizom patentiranom kao LISIVEG tehnologija.

TRAINER JE NIČEMU SLIČAN PROIZVOD PRIRODNOG POREKLA, JER SADRŽI VEGETATIVNE PEPTIDE KOJI STIMULIŠU RAST I RAZVOJ BILJAKA, UZ ORGANSKI AZOT (N) I ORGANSKI UGLJENIK (C). Tako deluje kao: BIOSTIMULATOR, OSMOPROTEKTANT, ANTIOXIDANT, TE PROIZVOD PROTIV STARENJA. Može se reći da je TRAINER biostimulator 4 u 1. Pitanje je kako to on postiže, a drugi biostimulatori ne mogu. Kako je trener biljnog porekla, odnosno napravljen od biljke, prilikom primene biljka ga odmah prepoznaje i prihvata kao svoje. Budući da sadrži biološki aktivne peptide u većini, nakon što dođe u biljku odmah se prilagođava da popravi ono što je potrebno, ne kao ostali proizvodi koji moraju proći određene procese transformacije ili prilagođavanja, te podešavanja za delovanje. Peptidi iz TRAINERA odmah podržavaju, aktiviraju i odblokiraju potrebne procese u biljci, te obezbeđuju potrebnu energiju, kao i gradivne komponente za organe koji rastu i razvijaju se. Trainer direktno deluje na fotosintezu koju pojačava, čime dolazi do povećane proizvodnje proizvoda fotosinteze, ugljenih hidrata kojima se puni plod. Takođe, peptidi iz TRAINERA deluju kao helatori, odnosno vežu za sebe hraniva i raznose ih po biljci isporučujući ih tamo gde je potrebno. Sve se dešava brzo i vrlo efikasno, te se već u 24 h može videti rezultat, što je u ovakvim primerima kao što je paprika i najvažnije.

KONAČNO, NAŠ RECEPT ZA ROD KAKAV ŽELITE IMAO JE TRI KORAKA:

  • USMERAVANJE KRETANJA POTREBNIH MATERIJA UNUTAR BILJKE PREMA PLODU
  • OBEZBEĐENJE KALIJUMA U KOMBINACIJI SA BIOLOŠKI AKTIVNIM PEPTIDIMA
  • DODAVANJE BIOSTIMULATORA ZAJEDNO SA HRANIVOM KOJI POMAŽE BILJCI DA PREVAZIĐE STANJE STRESA, I BRZO, EFIKASNO I EFEKTIVNO PODSTAKNE BIOLOŠKE PROCESE.