tr?id=1324745488485272&ev=PageView&noscript=1 Pro-Algin, jagoda, Hoya VS | HOYA V.S. - Subotica
Aktuelnosti

Krenula berba ili ne visoka temperatura sada narušava normalno funkcionisanje biljaka

Kampanja_Jagoda_Pro_Algin_09_04_
Bez obzira da li je krenula berba ili ne visoka temperatura sada narušava normalno funkcionisanje biljaka, što se može odraziti na prinos i kvalitet roda.

Uvek su se u ovom periodu jagodari brinuli zbog mraza. Ove sezone potpuno drugačija situacija. Temperatura spolja, već sad dostiže 30 C za određena područja, a u zatvorenim prostorima možemo samo da zamislimo...

Da, tačno, jagoda treba izobilje Sunca da bi njeni plodovi sazrevali, ali kombinacija intenzivnog sunčevog zračenja i neuobičajeno visokih temperatura za ovaj momenat nisu baš ono što joj odgovara.

Na prvu, može se reći da ovo nije visoka vrednost temperature za biljke jagode, ali da je leto, i da se ista noću ne spušta ispod deset stepeni, a negde čak i do pet-šest. Sveža biljka dočeka dan, i odmah je šokira vrućina. Pregrejana biljka jagode dočeka noć, kada se naglo ohladi.

Prvo šta se može desiti jeste neravnomeran rast i razvoj plodova, kao i odloženo sazrevanje, a to je ono što nikako ne želite sada na samom početku sezone. U zaštićenim prostorima moguće su dve varijante. Prva jeste da je berba krenula, negde sami početak, drugde intenzivno. Druga varijanta jeste da još berba nije krenula već dominiraju zeleni plodovi koji dostižu krupnoću, ali ima i značajnog broja cvetova. Naravno, tu je i jagoda na otvorenom polju, ali o tome ćemo kasnije.

Uz redovu ishranu, biljkama jagode u zaštićenim prostorima potrebno je pomoći da ostanu u najboljem stanju funkcionisanja kako bi iznele rod i kvalitet koje su ponele. Jedinstveno rešenje jeste da primenite gel biostimulator PRO-ALGIN.

Praktično, pogledajte u nastavku...

U plastenicima gde je započela berba visoke temperature dovode do smanjenja kvaliteta ploda, tako što uzrokuju omekšavanje njihove pokožice, a negde izazivaju i ožegotine. Takođe, može doći i do prevremenog sazrevanja plodova, što utiče na kvalitet i prinos. PRO-ALGIN je jedinstven biostimulator koji deluje na nivou ćelije i spečava gubitak tečnosti, što je od suštinskog značaja za normalno funkcionisanje biljaka jagode.

003_Pro_Algin

BIOSTIMULATOR U FORMULISAN U OBLIKU GELA

Možete ga primeniti folijarno, ili putem sistema za navodnjavanje u kombinaciji sa redovnom ishranom i zaštitom. Praktično, ako ide folijarno u kombinaciji sa GEL FRUIT ili MYR KALIJUM-om, a kroz sistem sa GRINTA BERRY.

Tamo gde nije započela, berba visoke temperature mogu prekinuti rast i razvoj ploda, odnosno uzrokovati da on ne dostigne odgovarajuću krupnoću, te da sazreva pre vremena. Takođe, visoke vrednosti temperature mogu narušiti oprašivanje i oplodnju otvorenih cvetova, tako da oni mogu proizvesti plodove lošijeg kvaliteta, manje krupnoće, kao i deformisanog oblika.

004_Pro_Algin

Ako ide folijarno primeniti ga u kombinaciji sa kalcijumom i borom za bolje cvetanje i oplodnju (GEL Ca/B ili MYR KALCIJUM BOR), a putem sistema za navodnjavanje sa GRINTA BERRY

005_Pro_Algin_ _Copy_1

Pored svog sastava, PRO-ALGIN je jedinstven biostimulator po gel formulaciji u kojoj dolazi, koja mu obezbeđuje visoku efikasnost za biljke i u najekstremnijim uslovima, poput vrućine, suše i vetra. Gel matrica pomaže prijanjanju na površinu lista i usvajanje komponenti direktno kroz kutikulu ili stome, zatim kontinuirano oslobađanje spram uslova okoline, te zadržavanje vlage na površini lista kako bi se nesmetano odvijao proces fotosinteze, te biljke ne bi doživele šok od vrućine i vetra.

Koncentrisani ekstrakt morske alge Ascophyllum nodosum, sadrži bioaktivna jedinjenja poput: MANITOLA, POLISAHARIDA I BETAINA, sve upakovano u Gel formulaciju.