Aktuelnosti

Vreme je za malinu 2016!

Susret malinara 27.01.2016 u Arilju...

Dana 27. januara 2016. godine, na veliki srpski praznik Savindan, firma Hoya V.S. je održala treće po redu međunarodno savetovanje o savremenim tehnologijama i održivosti proizvodnje malina pod nazivom „Vreme je za malinu“. Savetovanje je održano u Arilju, u centru malinarstva u Srbiji, pred više od 800 posetilaca, malinara iz celog ariljskog kraja ali i iz svih ostalih malinarskih krajeva širom Srbije. Danas je ovo najveći skup malinara u celom regionu, tradicionalno okupljanje svih kojima je malina „izvor života“ i predstavlja jedinstveni spoj nauke i prakse. Ujedno se izdvaja i po svojoj specifičnosti s'obzirom da je ovo jedinstvena prilika da se na jednom mestu nađu najveći proizvođači malina u Srbiji i najuvaženiji stručnjaci iz oblasti koje su usko povezane sa proizvodnjom našeg „crvenog zlata“.

Firma Hoya V.S. iz godine u godinu pomno prati sva dešavanja vezana za proizvodnju maline, uspešno prognozira i ukazuje na probleme koji mogu zadesiti srpske proizvođače ove ekonomski vrlo isplative voćarske kulture i još uspešnije rešava te probleme. I na ovogodišnjem skupu su teme predavanja bile akuelne, objašnjavajući uzroke problema koji su srpske malinare zadesili u prethodne dve sezone. Ali, firma Hoya V.S. je i ove godine dokazala kako spremno dočekuje i ovu sezonu i daje predloge za rešavanje nastalih problema.

Ovogodišnji skup je kao i predhodna dva bio međunarodnog karaktera, s'obzirom da je pored naših eminentnih stručnjaka kao goste imao i istaknute stručnjake i predavače iz Bosne i Hercegovine a predavanja su pored naših malinara slušali i gosti malinari iz nekoliko susednih zemalja.
Program savetovanja je bio sastavljen od sledećih tema:

- 1)Aktuelnosti u zaštiti maline, predavač prof.dr. Slobodan Milenković, Fakultet za biofarming, B. Topola;
- 2)Đubriva sa aminokiselinama, predavač mr. Mirjana Zdravković, Institut za zemljište Topčider;
- 3)Dezinfekcija nove generacije Dioxy Activ Supra AGRO, predavač prof.dr. Abdulah Gagić, Veterinarski fakultet Sarajevo;
- 4)Proizvodnja malina, kako opstati u budućnosti?, predavač prof.dr. Adnan Maličević, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo;
- 5)Konstrukcije protivgradne mreže, usluge i proizvodni program, predavač Miroslav Nikolić, Gruža Agrar;
- 6)Pravilna ishrana, viši prinos, bolji kvalitet, predavač dipl.inž. Zoran Maričić, Hoya V.S.

Firma Hoya V.S. se zahvaljuje svima onima koji su izdvojili svoje vreme i došli da se družimo i razmenimo svoja iskustva. Sve vas koji niste uspeli da budete prisutni na skupu ove godine, kao i naše dugogodišnje saradnike, pozivamo da nam se jave u vezi bilo kog problema koji vas muči, stručnjaci firme Hoya V.S. vam stoje na raspolaganju.


Do narednog druženja, srdačan pozdrav!