Aktuelnosti

Savetovanje voćara „Gruža 2016“

Održan tradicionalni peti skup i savetovanje voćara „Gruža 2016“.

U srcu Šumadije, Gruži, 30. Januara 2016. je održan tradicionalni peti skup i savetovanje voćara „Gruža 2016“. Organizator savetovanja je bila firma „Gruža agrar“, a cilj skupa je bila edukacija voćara i razmena iskustava zarad podizanja kvaliteta voćarske proizvodnje  prateći najnovije svetske trendove.

Firma „Gruža agrar“ je domaći lider u projektovanju i postavljanju konstrukcija protivgradnih mreža, mašinskoj sadnji voćnjaka i vinograda, kao i u proizvodnji mnogobrojnih dodatnih elemenata neophodnih za protivgradne konstrukcije i podizanje novih zasada.

Skupu je prisustvovao veliki broj izlagača i predavača, među kojima je bila i naša firma, a na osnovu predavanja kolege Zorana Maričića prisutni su imali priliku da nauče mnogo toga o pravilnoj ishrani voćarskih kultura, sa ciljem postizanja višeg prinosa i boljeg kvaliteta njihovog voća. 

Pored brojnih gostujućih predavača vrlo zapaženu prezentaciju je imao i gost iz Slovenije, direktor firme „Efos“, Matej Stefančič koji je prisutnima predstavio najnovije tehnologije za automatsko praćenje štetočina u voćarskim zasadima pomoću automatskih feromonskih klopki Trapview. Firma „HOYA VS“ je predstavnik i distributer Efosovih proizvoda za područje Rep. Srbije.

Savetovanju je prisustvovalo preko 600 voćara iz svih krajeva Srbije, kao i gosti iz razvijenih voćarskih zemalja poput Italije. Najveći broj prisutnih proizvođača su bili proizvođači jabuke, ali je na skupu bilo dosta govora i o novim sortimentima šljive i introdukciji novih sorti borovnice.

Firma Gruža agrar je ovom prilikom još jednom dokazala kakvi rezultati se mogu dobiti kada se spoje domaćinski odnos i vrhunski profesionalizam.