Aktuelnosti

Phytophthora u malini

Reč je o plamenjači korena, čuvenoj fitoftori! Preventivne, kurativne mere...

Poštovani proizvođači maline, s’ obzirom na to da su vremenske prilike  takve kakve jesu, firma HOYA-VS je rešila da se malo opširnije posveti  jednoj vrlo velikoj temi i problemu koji se javlja u malinjacima širom Srbije poslednjih nekoliko godina. Reč je o plamenjači korena, čuvenoj fitoftori! Tema je vrlo opširna i kompleksna, problem vrlo realan i prisutan (verujemo da ste svi imali priliku da negde vidite kako to izgleda u malinjaku koji je napadnut ovom bolešću), ali ćemo se  potruditi da sažmemo najvažnije stvari u jednu celinu (iako će zbog prirode bolesti tekst biti malo duži). I, što je najvažnije,da  ponudimo neka naša rešenja iz firme HOYA V.S. za ovaj problem, a koja su dala efekat.

Za početak, prouzrokovač bolesti plamenjača korena maline  je gljivica pod imenom Phytophthora fragariae var.rubi. U godinama kao što je ova gde imamo veliku količinu padavina, povećanu vlažnost zemljišta ili visok nivo podzemne vode, uz prisustvo zaraženih biljaka, možemo očekivati masovniju pojavu ove bolesti. Ono što je bitno znati je da se ova gljivica stalno nalazi u zemljištu, ali da su za njeno aktiviranje potrebni da se stvore odgovarajući uslovi za razvoj. U ovom slučaju to je velika količina vode u zemljištu, tj. tereni gde voda slabo otiče (pseudoglej i slična slabo propusna zemljišta). Druga veoma bitna stvar je zdrav i sertifikovan sadni materijal, jer je i to jedan od načina donošenja bolesti u Vaš  zasad. Zato budite vrlo pažljivi odakle i od koga uzimate sadni materijal, jer je to polazna osnova za razvoj budućeg kvalitetnog zasada. Ovo je čisto mala digresija, i molimo Vas da obratite pažnju na taj segment, s’ obzirom na to da se radi o jednoj od glavnih stavki prilikom podizanja novog zasada.

U slikama koje ćemo objaviti na kraju posta videćete nekoliko vrlo bitnih stvari, kako biste imali što slikovitiji prikaz svih operacija koje treba uraditi. Ima dosta sušenja malinjaka koji nisu posledica napada plamenjače korena, već jednog drugog patogena, a to je Verticillium albo-atrum i Verticillium dahlie, ili uvenuće izdanaka. U suštini dovode do istog ishoda i nije ih lako razlikovati, ali postoji jedan način. Naime, ukoliko biljka krene da se suši i iz zemlje na mestu sušenja stare biljke izađu novi izdanci, ako se desi da se taj novi izdanak povije ka zemlji kao da je ostao bez vode, najverovatnije je u pitanju plamenjača korena.

Koje se preventivne mere, i eventualne kurativne mere u slučaju pojave simptoma ove bolesti? Da se posvetimo prvo malo agrtotehnici i onome što možete da uradite po ovom osnovu. Sanacija terena drenažom za ona mesta gde se voda zadržava i gde je problem aktuelan je obavezna, tj. kopanje kanala za odvodjenje viška vode. Vrlo bitna stvar je i pravljenje bankova jednoobraznim plugom (ako ste u mogućnosti) i nabacivanje brazde sa obe strane reda. Učinak je u ovom slučaju dvojak-pravite banak malini i dajete priliku korenu da se povuče naviše i pobegne od vode, a takodje pravite i kanale za drenažu sa obe strane reda.

Posle svega ovoga dolazimo i do primene odredjenih preparata koji mogu dosta pomoći (imamo veliki broj primera na terenu gde  je problem zaustavljen), i mi ćemo Vam napisati kako mi to radimo poslednjih par godina. Prvi preparat koji treba upotrebiti je  DIOXY ACTIV SUPRA AGRO, koja je našla svoju primenu u zaista mnogo problema koji su, nažalost, pogodili naše malinjake ove godine. Doza bi bila 1 LITAR PREPARATA  NA 300l VODE, ili 5 LITARA  po HEKTARU, kako Vam je lakše. Preparat se pušta kroz sistem kap po kap (ko ga poseduje), ili zalivanjem zemljišta za one koji to nemaju. Način primene-pre puštanja preparata potrebno je da u zemljištu bude dovoljno vlage, kako bi se preparat lakše spustio u zonu korena. Oni koji imaju sistem i kace za mešanje sredstava za prihranu trebaju da razmute preparat u kacama i puste ga kroz sistem. Količina vode koju treba da pustite je relativna, ali je potrebna dovoljna količina vode da preparat siđe u zonu korena. Kad završite sa puštanjem preparata potrebno je pustiti još malo sveže vode kroz sistem, da bi se, kao sto rekoh, preparat spustio u zonu korena. DIOXY ACTIV SUPRA AGRO je dezinficijens koji ubija štetne, ali delom i korisne organizme u zemljištu, vrlo je agresivan. Zato par dana posle njega treba pustiti drugi preparat koji se zove TIFI. TIFI je proizvod koji sadrži u sebi spore i micelije od genetski nemodifikovanih živih gljivica. Ovo je posebno sintetizovan proizvod na bazi Trihoderma gljivica i Micorrhiza gljivica koje se bore protiv štetnih gljivica koje žive u zemljištu i prouzrokuju veliki broj bolesti. Tifi kolonizuje i zauzima životni prostor oko korena biljke i pravi fizičku barijeru protiv izazivača bolesti. Doza primene preparata je 250 GRAMA na 10 ARI površine, takodje kroz sistem kap po kap ili zalivanje. Preparat se primenjuje na potpuno isti način kao i Dioxy activ supra.

Ako se i posle svega ovoga biljka osuši, potrebno ju je izneti iz malinjaka sa sve korenom i spaliti, a mesto gde je biljka bila posađena dezinfikovati preparatom Dioxy activ supra agro.

Izvinjavamo se zbog dužine teksta, ali je tema vrlo obimna i kompleksna, a mi smo se potrudili da je predstaviom što kompletnije kako bismo Vam približili ceo ovaj problem i samu tematiku što je više moguće.

Srdačan pozdrav od stručnog tima firme  HOYA-VS