Aktuelnosti

Druga konferencija uzgajivača borovnice

U petak, 22.11.2019. godine, u Vrnjačkoj Banji u hotelu "Zepter" održana je druga godišnja konferencija o proizvodnji borovnice u Srbiji „Borovnica – Izazovi i dileme"

U petak, 22.11.2019. godine, u Vrnjačkoj Banji u hotelu "Zepter" održana je druga godišnja konferencija o proizvodnji borovnice u Srbiji „Borovnica – Izazovi i dileme". Organizator konferencije je Asocijacija za unapređenje proizvodnje visokožbunaste borovnice u Srbiji.

Fokus na konferenciji bile su  teme koje su akcenat stavile na pravilno, uspešno podizanje zasada, kvalitetan uzgoj i zaštitu, ali i mere i podsticaje koje treba iskoristiti u cilju što boljeg plasmana. Prisutnima je kroz nekoliko predavanja predstavljena analiza tržišta i istaknuti trendovi u proizvodnji i plasmanu svežih plodova borovnice na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Ukazano je na brojne probleme koji prate i mogu biti potencijalna opasnost u uzgoju, a uzrokovani su brojnim klimatskim faktorima i ponuđena su praktična rešenja za aktuelne probleme u uzgoju borovnice na području Republike Srbije i regiona. Prisutni su imali mogućnost da se upoznaju sa sistemima sertifikacije proizvodnje borovnice, podsticajima koje daje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Na kraju svih izlaganja održana je praktična obuka za rezidbu borovnice u svim periodima rezidbe.

Konferenciji je poseban doprinos dalo prisustvo brojnih partnera i asocijacija koji su kao izlagači svojih programa i proizvoda na ovoj manifestaciji, omogućili prisutnim proizvođačima i posetiocima da se upoznaju sa savremenim trendovima proizvodnje i dobiju obilje korisnih informacija i razmene iskustava sa kolegama iz regiona.

Do sledeće godišnje konferencije firma Hoya V.S. iz Subotice vam stoji na raspolaganju kao tehnička i stručna pomoć u proizvodnji borovnice. Očekujemo vaše predloge za teme koje biste želeli da budu na sledećoj konferenciji.

Sve detalje vezane za održanu konferenciji i proizvodnju borovnice možete pronaći na portalu  https://www.borovnica.biz