Aktuelnosti

Borovnica - Holadnija

Dvodnevni simpozijum u holandskom gradu Horst


Kompanija Hoja V.S. se već godinama trudi da ostane apsolutno u tokovima sa svim novinama koje donosi moderna poljoprivreda, da drži korak sa novim i naprednim tehnologijama u poljoprivredi i konstantno obogaćuje i upotpunjuje svoja znanja, koja kasnije preko svog stručnog tima donosi u našu državu i prenosi krajnjim proizvođačima.

Upravo iz tog razloga je i naš kolega Dušan Karimanović prisustvovao dvodnevnom simpozijumu u holandskom gradu Horstu, gde je imao prilike da prisustvuje skupu u organizaciji kompanije Delphy koja je jedan od lidera u implementiranju novih tehnologija u proizvodnju borovnice.

Predavanja su bila na širok spektar tema iz oblasti navodnjavanja, organske proizvodnje, novih sorti koje su se probile na tržištu i imaju veliki potencijal, primeni biopesticida i značaju ovakvog vida borbe protiv štetočina u modernoj poljoprivredi, značaja upotrebe korisnih mikroorganizama kao što su trihoderma i mikorizne gljivice, novih sistema saksija koje su u ponudi kao i još mnoge druge teme.

Drugi dan je bio rezervisan za obilazak terena i zasada borovnice, gde smo za početak posetili i jedan od najvećih rasadnika za proizvodnju sadnica borovnice, kompaniju Schrijnwerkers. Na slikama se možete uveriti u veličinu ovog giganta i čime sve raspolažu kada je u pitanju sadni materijal borovnice. Zatim smo imali priliku da obiđemo različite zasade borovnice sa potpuno različitim načinima tehnologije proizvodnje, od klasične proizvodnje na bankovima do različitih varijeteta upotrebe saksija, kombinacija banka i saksija, sa prostirkom, bez prostirke itd. Vrlo napornih i poučnih par dana iz koga smo iskoristili i pokupili nove pristupe proizvodnji borovnice, koje smo implementirali u naše ogledno dobro borovnice u selu Kačer nadomak Užica, i u kome ćemo održati neki od narednih Borovnica dana na kojima ćemo proizvođačima prezentovati prednosti i mane u različitim tehnologijama proizvodnje.


Da bi ste bili konstantno na izvoru najkvalitetnijih informacija kad je u pitanju proizvodnja borovnice, kao i ispratili najave za naše naredne Borovnica dane, registrujte se na sajtu www.borovnica.biz i pratite naš rad.