Moja korpa
 

Proizvodi

Paštrnjak

Paštrnjak je stara kulturna biljka, dobijena je od samoniklog paštrnjaka. Gaji se za preradu i to pretežno za sušenje. Dvogodišnja je biljka. U prvoj godini sazreva zadebljali koren sličan peršunu, ali krupniji. Krem bele boje je, glava ima do 10 cm prečnika, a može dostići težinu i do 500 g. Na skraćenoj stabljici nalazi se rozeta jednostavno perastog dlakavog lišća, koja je bujnija i krupnija od peršuna. U drugoj godini razvije bujnu i razgranatu cvetnu stabljiku sa štitastim cvastima. Brzo gubi klijavost, pa je najbolje koristiti jednogodišnje seme.

Reguliše pritisak, jača zidove krvnih sudova i srce, reguliše njegov rad, pomaže oslobađanju od celulita. Alkaloid pastinacid koristi se protiv neuroze, nemira i nesanice, kao grčeva u želucu i crevima

Po svojim prehrambenim i lekovitim svojstvima, paštrnjak ili paškanat (Pastinaca sativa), spada u najvrednije povrtarske kulture. Poboljšava rad bubrega, a kao diuretik deluje i na rad srca, pluća, jetre. Reguliše krvni pritisak, jača zidove krvnih sudova i srce, reguliše njegov rad, a pomaže i bržem oslobađanju od celulita.