Moja korpa
 

Proizvodi

Paradajz

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s puno bočnih žila, a glavni koren prodire u zemljište do 1,5 m dubine. Najveća masa korenovog sistema razvija se do dubine od 40-50 cm što zavisi od kvaliteta zemljišta. Biljka isto tako stvara i adventivno korenje. Stablo je zeljasto, razgranato, a visina se kreće od 0,5-3 m što zavisi od gajenja. Svi zeleni delovi biljke obrasli su dlačicama, a cvetovi su skupljeni u grozd. Boja cveta je žuta. Oprašuje se uglavnom autogamno (samooprašivanje), ali u savremenoj proizvodnji u zaštićenom prostoru oprašivanje podstiče čovek.

Jedan crven, zreo, sirov paradajz je odličan izvor vitamina A, C, K, B9 i kalijuma. Imaju nizak nivo natrijuma, zasićenih masnoća, holesterola i kalorija. U paradajzu se takođe nalaze i vitamini B1, B3, B6, magnezijum, fosfor i bakar – i svi su neophodni za dobro zdravlje.

Pored svih ovih vitamina, jedna porcija paradajza (oko 150 grama) sadrži i dva grama vlakana, što je 7% od preporučene dnevne količine.

Jedan paradajz srednje veličine sadrži oko 22 kalorije, 0 grama masti, 5 grama ugljenih hidrata, 1 gram proteina i šest miligrama natrijuma. Takođe daje 40% preporučene dnevne doze vitamina C, 20 posto vitamina A, 2 posto gvožđa i 1 posto kalcijuma.