Moja korpa
 

Proizvodi

Krastavac

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski (kornišon). Konzumira se u svežem stanju i kao kiseli krastavac. Male je kalorične vrednosti.

Krastavac ima slabo razvijen korenov sistem, koji u zemljište prodire vrlo plitko od 5-25 cm. Stablo (vreže) je puzavo, razgranato, dužina stabla zavisi od sorti i uslova gajenja. Dužina može biti i do 3 m. Listovi su krupni, a sa donje strane poneke sorte imaju i bodljikaste izrasline. U pazuhu listova izrastaju bočni izdanci koji se kod nekih sorata uklanjaju ili ostavljaju za plod.

Krastavac je biljka koja na istoj vreži razvija muške i ženske cvetove. Često se više razvijaju muški cvetovi i prinos je tada vrlo nizak. Zato se za tržište gaje hibridi krastavaca sa ženskim cvetovima.

Krastavac je pun vitamina K, koji je ključan za zdravlje kostiju. Kada u jednu šolju isečete neoljušten krastavac, time ćete uneti 20 odsto preporučene dnevne doze vitamina K. Ovaj nutrijent je veoma važan za formiranje kostiju, a nekoliko studija je pokazalo da se manjak tog vitamina povezuje sa većim rizikom od osteoporoze i lomljenja kostiju.

Dobar je i za kardiovaskularno zdravlje

Krastavci sadrže dosta antioksidanata, uključujući flavonoide, koji štite od srčanih bolesti.