Moja korpa
 

Proizvodi

Celer

Celer  (Apium graveolens) je zeljasta godišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka iz porodice štitarki. Razlikuju se tri vrste celera: Celer korenaš razvija mesnati ili vretenasti a ponekad i gomoljasto zadebljao loptast koren. Celer lišćar razvija bujnu rozetu nežnog i aromatičnog lišća koje se brzo obnavlja nakon rezanja. Celer rebraš ima duge zadebljale, vrlo sočne i aromatične lisne drške.

Kao divlja samonikla biljka bio je poznat još upradavna vremena, kao biljka koja raste na obalama, vlažnim i močvarnim područjima. Od 16. veka počinje njegov uzgoj kao kultivisane biljke i danas se nalazi u gotovo svakoj bašti.

Zbog bogatstva različitim korisnim sastojcima celer ima izuzetna lekovita svojstva. Listovi i koren vade se do kraja oktobra i izuzetno su bogati mineralima, vitaminima, nutrijentima i eteričnim uljima, koji mu daju snažan, karakterističan miris. U sto grama korena nalazi se samo sedam kalorija, ali zato i 320 miligrama magnezijuma i 16 milicentigrama folata. Odličan je izvor vitamina K kao i dijetalnih vlakana. Delotvoran je u lečenju astme, promuklosti, reume, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja. Poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, a uklanja smetnje kod varenja. Acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.

Celer sarži i supstance koje deluju relaksirajuće na arterije, omogućavajući im da se šire, smanjuju količinu hormona stresa, koji, takođe, utiče na kontrakciju krvnih sudova. Celer smanjuje koncentraciju lošeg holesterola, a zbog obilja vitamina C pomaže da se smanje simptomi prehlade i poboljšava odgovor imunog sistema. To je zato što u svom sastavu sadrži aktivne ftalide, sastojke koji opuštaju mišiće arterija i na taj način regulišu krvni pritisak.