Proizvodi

Sadnice jagodastog voća

SADNICE MALINE

Najvažnije odluke koje utiču na profitabilnost vaše proizvodnje maline i ostalog jagodastog voća donose se pre sadnje! Upravo iz tog razloga je apsolutno najvažnija stvar kojom se morate rukovoditi pre podizanja samog zasada – nabavka zdravog i kvalitetnog sadnog materijala.

Kada biramo sadnice za naše zasade, uglavnom ćemo koristiti termine sertifikovana, elitna, super elitna, bezvirusna itd., ali se sve svodi na priču da bi za sopstvene zasade želeli da imamo apsolutno zdravu sadnicu garantovanog porekla. Sadnice koje su umnožene od biljaka iz proizvodnih zasada ili drugih nekontrolisanih izvora, čak i kada izgledaju zdravo, su definitivno rizičan izbor! Zašto? Prosto, takve biljke mogu biti bez vidljivih simptoma, a da opet nose u sebi viruse, patogene gljivice, bakterije, i zato se ne preporučuju za sadnju. Pokrivanje troškova podizanja plantaže i potencijal profita može se ostvariti isključivo od zdravih biljaka, tačnije odabirom proverenog sadnog materijala.

Kada je u pitanju konačni uspeh u proizvodnji i prinosu, na mnoge stvari ne možete direktno da utičete. Srećom, sadni materijal nije jedna od tih stvari!!! To je jedna od stavki na koju možete da utičete jer je izbor apsolutno i jedino vaš!

Kako su cene uvoznog sadnog materijala prilično nepristupačne prosečnom proizvođaču malina u Srbiji, a sadni materijal predstavlja jedno od gorućih pitanja u proizvodnji, mi kao firma nismo želeli da budemo deo problema, već deo REŠENJA tog zaista velikog problema našeg malinarstva.

Osnovni cilj kojim smo se vodili kada smo krenuli u priču oko podizanja matičnjaka za malinu nam je bila proizvodnja visokokvalitetnog sadnog materijala u koji će ljudi imati poverenja i znati tačno odakle dolazi i kakav kvalitet mogu da očekuju. I sve to po pristupačnim cenama. Želeli smo da postavimo temelje za savremeni matičnjak, i dugo smo tražili odgovarajuću lokaciju koja bi ispunila sve ono što je bilo potrebno i što smo zamislili. Na kraju smo tu lokaciju pronašli na planini Goliji, na preko 1200m nadmorske visine! Potpuna prostorna izolacija gde nigde u blizini nema niti jednog zasada maline ili nekog drugog jagodastog voća.

Zamisao nam je bila da napravimo jedinstven matičnjak kakav u Srbiji do sada nije viđen, i zaista smatramo da smo u toj nameri potpuno uspeli!


SADNICE BOROVNICE

Kada je u pitanju sadni materijal visoko žbunaste borovnice, govorimo o najkvalitetnijem uvoznom sadnom materijalu koji nam dolazi iz Holandije. Sadnice borovnice podrazumevaju jedino kontejnerske sadnice, koje se razlikuju na osnovu starosti biljke i zapremine saksije. Kontejnerske sadnice mogu biti zelene, tj. sa lisnom masom za sadnju u proleće i tokom vegetacije, ili pak dormantne (u periodu mirovanja), bez listova, za sadnju krajem jeseni.

U ponudi imamo pre svega dvogodišnje biljke u dvolitarskim saksijama, snažnog habitusa i dobro razvijenog korena iz renomiranog holandskog rasadnika Schrijnwerkers, porodične kompanije sa preko 50 godina iskustva u proizvodnji sadnog materijala.

Za sve upite i eventualne dodatne zahteve kad je sadni materijal borovnice u pitanju obratite se našem stručnom timu.