Proizvodi

Tenziometri

Vrlo važan momenat u proizvodnji povrća je određivanje zalivnih normi i intervala između zalivanja. U novije vreme sve je zastupljenije zalivanje sistemom „kap po kap“, a jedan od najvažnijih preduslova za uspešnu primenu ovog sistema je stručno upravljanje navodnjavanjem. Kod ovog sistema to je posebno važno jer čestim, navodnjavanjem vlažnost zemljišta treba uvek da bude zadržana na optimalnom nivou.

TENZIOMETAR je aparat nužan za povrtare. Merenje vlažnosti zemljišta tenziometrom je jeftina i tačna metoda kojom se određuje norma i učestalost zalivanja kod sistema „kap po kap“. Tenziometar meri usisni napon vode u zemljištu, što znači da meri snagu kojom je voda zadržana u zemlji, a time ujedno i snagu koju koren biljke mora upotrebiti da bi uzeo vodu iz zemljišta.

U praksi uobičajeni tenziometar se sastoji od cevi pleksiglasa, jednog šupljeg šiljka od porozne keramike i jednog hermetički postavljenog manometra.

Pomoću manometra se prikazuju razlike u pritisku u unutrašnjosti tenizometra. Tenziometar se puni vodom do otprilike 1 cm ispod gornje ivice cevi od pleksiglasa i hermetički se zatvori. Voda u tenziometru spaja se kapilarnom putem sa vodom iz okolnog zemljišta preko pora keramičkog šiljka. Ukoliko se zemljište suši vodu iz tenziometra „povlači“ voda iz zemljišta i u tenziometru nastaje pritisak koji se meri. Ovaj pritisak odgovara usisnom naponu. Naravno ovaj proces se odvija i u obrnutom smeru.