Moja korpa
 
Početna / Aktuelnosti / Gospođinci

Aktuelnosti

22.08.2014.

DANI POVRĆA - GOSPOĐINCI

Prošlo je tačno 5 godina i 1 dan od poslednjeg značajnijeg okupljanja povrtara u Gospođincima. Kao što smo pre pola godine obećali da ćemo svekolikoj javnosti, bilo da je reč o povrtarima ili samo o znatiželjnima, prirediti dva dana za pamćenje tako smo i uradili. Po prvi put za predhodnih šest meseci i vreme je bilo na našoj strani, konačno!

Želimo da ovom prilikom preskočimo skromnost koja bi možda bila poželjna u ovakvim trenutcima i da stvari predstavimo onako kao ih vidimo i doživljavamo, da kažemo da smo vrlo zadovoljni, čak i ponosni na sve ove razultate koje smo u ova dva dana predstavili povrtarima u našoj zemlji i regionu i omogućili im da se upoznaju sa mnogim novitetima iz selekcije povrtarskih vrsta, proizvodima za ishranu bilja, sredstvima i opremom za navodnjavanje i po prvi put da se bliže i konkretno upoznaju sa tehnologijom proizvodnje koju u svakodnevnoj praksi primenjuju naši najveći povrtari.

S’druge strane, sada na kraju ovakvog leta, 22.avgusta, na većini njiva je odavno završena glavnina povrtarske proizvodnje iz prostog razloga jer se usevi nisu mogli sačuvati od bolesti i štetočina. Sve to je razlog više da mi budemo vrlo zadovoljni jer smo u ovom času jedni od retkih koji imaju useve dinje i lubenice, njivskog paradajza ili tikvica, naši usevi boranije su u punoj kondiciji a sorte pasulja se poslužuju iz kazana u kome smo skuvali pasulj sa šarenim i belim zrnima. Rani hibridi kukuruza šećerca su obrani početkom ovog meseca, ostavljeni u hladnjači i danas se zajedno sa kasnim hibridima kuvaju i poslužuju gostima a usev kukuruza je i dalje zdrav i u punoj kondiciji. Korenasto povrće: cvekla, mrkva, rotkve i celer su pristigli za vađenje, od njihovih krtola se danas poslužuje salata a sva četiri useva su i nadalje u punoj formi. Luk je izvađen pre desetak dana, prinosi su nadprosečni za ovu godinu i za većinu susednih njiva. U poslednje dve nedelje smo stopirali berbu paprika da bi omogućili da se na svim biljkama formira u ovom trenutku 12-15 zrelih, krupnih plodova a na pojedinim hibridima ima i preko 20 takvih plodova. Da vas podsetimo (i da se sami pohvalimo, dok ne stignu pohvale i od drugih), još je uvek pričamo o njivskoj proizvodnji povrća.

Međutim, mi smo ubeđeni da je pored nesumljivog kvaliteta zasejanih hibrida, presudni faktor za ovako dobre rezultate na našim poljima, bilo nešto što se ne vidi na prvi pogled, nešto što radi izuzetno važan posao a ujedno i nešto što gotovo svi povrtari, ali i ostali farmeri - ratari, voćari i (posebno) vinogradari zaboravljaju ili nedovoljno cene: sredstva za ishranu i oplemenjivanje bilja. Da pojednostavimo, u predsetvenoj pripremi zemljišta kao i u toku cele vegetacije maksimalno smo primenjivali i koristili đubriva organskog porekla, nove proizvode na bazi aminokiselina, huminskih i glukonskih kiselina, različita mikrobiološka đubriva, jedinstvene prirodne biostimulatore, koji su svi zajedno imali direktan uticaj na poboljšanje metabolizma garantujući idealne metaboličke aktivnosti omogućavajući biljkama da uvek budu na maksimumu svog proizvodnog kapaciteta. Mnogi od ovih proizvoda su po prvi put primenjeni na našim njivama a većina od njih je direktno zaslužna za ovakve rezultate i u konačnici za sav ovaj uspeh.

Istovremeno uz pripremu naših polja i biljaka, mislili smo i na naše goste, povrtare iz cele naše zemlje i regiona, omogućivši im da se u ova dva dana osećaju što prijatnije u ovom okruženju, da osete iskrenu dobrodošlicu koju smo svima zaželeli, a nama je satisfakcija i dovoljno priznanje za sav uloženi trud bila izjava jednog od gostiju da bi jedinu primedbu na ova dva dana i šest meseci priprema imao na malo slaniju pljeskavicu!