Moja korpa
 
Početna / Aktuelnosti / Dani povrća - Gospođinci

Aktuelnosti

28.08.2014.

DANI POVRĆA - GOSPOĐINCI

Pripreme za organizaciju manifestacije „Dani povrća – Gospođinci 2014.“ počeli smo odmah nakon novogodišnjih praznika, jer ništa nismo želeli da prepustimo slučaju a prvi korak je bila setva svih povrtarskih kultura u optimalnim agrotehničkim rokovima.

Setva je tako počela prvog marta, sejanjem 11 hibrida crnog luka na površini od preko jednog hektara, a poslednji rok za setvu je bio prvi jul, kada je u plastične kontejnere posejano 15 sorti salata.
Ukupno je na „demonstracionim“ poljima površine od oko 5,5 ha, posejano 16 različitih povrtarskih kultura sa oko 180 različitih hibrida, uz veliki broj istih ili različitih ponavljanja u setvi i rasađivanju, uz nekoliko različitih programa za ishranu biljaka i uz uporedno korišćenje različitih sistema i oblika navodnjavanja. Naša ideja a istovremeno i neskrivena želja je bila da svaki posetilac našeg skupa nađe barem jedan detalj koji će unaprediti njegovu proizvodnju ili ukazati na pravac u kome treba da ide i koji donosi rezultate, a da na kraju dana kući ode zadovoljan posetom ovome skupu.

U tom momentu nismo mogli ni zamisliti kakva nam se sezona „sprema“, ni na kraj pameti nam nije bilo da se može „posložiti“ ovakva godina, sa ovakvim klimatskim nepogodama i pošastima koje su pogodile sve naše krajeve. Možda, samo kao mali podsetnik, da napomenemo da je u proteklom vegatacijonom cilkusu (proleće-leto) palo kiše kao u predhodnih nekoliko godina zajedno a da ovakve padavine nisu zabeležene od kada je modernih meteoroloških merenja kod nas, da smo izašli iz nikad blaže i toplije zime u kojoj je prežive i ko je treba i ko nije trebao, itd, itd.

Međutim, ovom prilikom mi ćemo preskočiti lažnu skromnost koju svi pokušavaju zadržati u ovakvim momentima i otvoreno reći da je sveukupno angažovanje i maksimalno odricanj svih zaposlenih u našoj firmi kao i svesrdno i nesebično angažovanje zaposlenih u gazdinstvu Đukić, doprinelo da i pored svih nedaća i nepogoda, naši usevi izgledaju kako treba i da se na kraju dogodi i taj 22. avgust i na neki način „naplati“ sav trud i angažman u ovom projektu.