Moja korpa
 

Axia Vegetable seeds

АXIA SEED je počela sa radom 2010. godine. U samom startu naučni tim Axie je uspeo da privuče neke od najboljih stručnjaka u domenu selekcije semena povrća među kojima prednjače selekcioneri iz ex Western seedsa i De Ruiter-a. Pored toga AXIA SEEDS sarađuje i sa velikim brojem uglednih naučnih instituta i ustanova. U ovakvoj kombinaciji stvoreni su idealni preduslovi za stvaranje, selekciju i razvoj novih hibrida povrća, pre svih hibrida paradajza.


АXIA SEED је inovativna kompanija za proizvodnju semena, specijalizovana za kreiranje semena povrća za zaštićeni prostor tj.stakleničku i plasteničku proizvodnju. Za ovu firmu jedan od bitnih segmenata su grejani plastenici sa ili bez veštačkog osvetljenja. AXIA SEED ima jak fokus u selekciji na ukus, visok sadržaj hranjivih materija uz vrlo visok genetski potencijal rodnosti tj. prinos.

Filozofija firme u samom početku osnivanja bila je napraviti snažan proizvodni selekcioni centar za stvaranje novih inovativnih hibrida povrća kako u oblasti kvantiteta tako i u oblasti kvaliteta. Drugim rečima: То znači izuzetan ukus i sadržaj hranjivih materija u skladu sa veoma visokim prinosom. U cilju realizacije ove ambicije koriste se najsavremenije tehnike i objekti u oblasti istraživanja i razvoja.

U istraživačkom centru u Naaldwijku u Holandiji radi i sarađuje tim iskusnih profesionalaca u oblasti stvaranja novih hibrida koji su garant za budućnost. Pored toga pokrenuti su i veliki paradajz i dinja selekcioni projekti u AXIA filijalama na Tajlandu, Italiji i Španiji. Kancelarija preduzeća smeštena je u Delftu u vrlo inspirativnom okruženju “Delft Tehnološkog Univerziteta”. Pored administracije, selekcije, proizvodnje, logistike, prodaje i menadžmenta koji su prezentovani na sajtu firma AXIA SEEDS-a, blizu je realizacije osnivanje instituta za kontrolu kvaliteta semena sa fitopatološkom laboratorijom za ispitivanje bolesti, potom komore za klijanje i kontrolu čistoće, korišćenjem sofisticirano zdravog semena i sadnog materijala.

U konvencijalnom oplemenjivanju uobičajena je praksa da se počne sa nekoliko hiljada sorti kako bi se stvorio jedan niz sa velikim potencijalom posle perioda od šest godina rada.Korišćenjem određene vrlo specijalizovane i skupe tehnike, koja uključuje DNK-marker tehnologiju AXIA SEED je u stanju da otkrije i identifikuje najperspektivnije hibride u vrlo ranoj fazi. Kao rezultat činjenice da je uzgojni staklenik opremljen veštačkim osvetljenjem u mogućnosti su da naprave razmnožavanje tokom proleća, leta i jeseni. U poređenju sa konvencionalnim uzgojem koji se odlikuje uzgojem samo tokom leta, uspeli su ubrzanim tempom u stvaranju novih hibrida. Upotrebom veštačkog svetla u kombinaciji sa DNK-marker tehnologijom i drugih hajtek tehnologija ova njihova ubzana selekcija je potpuno jedinstvena u svetu selekcije.


“Good Seed and Plant Practices” (GSPP)
GSPP = Dobro seme i proizvodne biljne prakse, је međunarodni transparentni poslovni sistem koji je napravljen da spreči  infekciju semena i biljaka od patogena. Svrha je da se spreči infekcija semena paradajza i biljaka od Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm).
AXIA SEED je deo ovog sisitema.