Moja korpa
 

Steiners Baumschule

Brusnica

Stari stanovnici Amerike su bili među prvima koji su znali za različite osobine i namene brusnice (Vaccinium macrocarpon). Oni su jeli presnu brusnicu i mešali je sa javorovim sirupom ili su pravili "pemmican", mešavinu osušenog mesa od divljači, zgnječene brusnice i topljenog sala, koju su zatim sipali u kalupe i sušili na suncu. Prirodno konzervirane supstance koje sadrže ove bobice, konzerviraju meso divljači za dugo vreme, i tako je "permmican" postao dobrodošao izvor energije i vitamina tokom dugih zimskih meseci ili na dugim putovanjima. Fizičke povrede i rane su bile tretirane sa smešom napravljenom od brusnice, te su se na ovaj način ljudi štitili od trovanja krvi i infekcije. Mnogo godina kasnije i Evropljani su otkrili ove bobice i ubrzo su postale nerazdvojni pratilac na dugim morskim putovanjima. Velika količina C vitamina koja se nalazi u brusnici štitila je mornare od skorbuta. Domovina brusnice je Severna Amerika gde se može naći u svakoj kući i bašti. Korisna i dekorativna zimzelena biljka pogodna je za sadnju u najrazličitijim uslovima i okruženjima. Između ostalog i u prozorskim saksijama, balkonskim žardinjerama, ukrasnim baštenskim kontejnerima, ali i kao biljka za ispašu stoke, na strmim padinama, močvarnim terenima i na velikim plantažama za proizvodnju jestivih plodova. Žilava i otporna brusnica najbolje raste na humusom bogatom i ujedno kiselom zemljištu gde veoma brzo formira gust tepih koji u jesen donesi more sjajnog crvenog voća, veličine ogrozda. Ukoliko se plodovi ne oberu u jesen, oni ostaje kao dekorativni deo biljke do novog proleća.

Ono što se već odavno znalo sada je potvrđeno i od strane zvanične medicine: brusnica je zdrava. Antimikrobne supstance u brusnici štite razvoj mnogih patogenih mikroorganizama u telu (Pseudomonas, Micrococcus, Escherichia coli i Bacterium subtilis). Ovaj efekat se može dokazati čak i sa veoma razblaženim sokom od brusnice. Čak i kada je isceđeni sok razblažen u odnosu od 1:30 do 1:40, razvoj ovih štetnih mikroorganizama je sprečen. Osim toga veoma pozitivni rezultati se pripisuju brusnici i u lečenjima infekcije urinarnog trakta, bubrega i infekcije mokraćne bešike. Ostatak minerala koje sadrži brusnica, ima pozitivan efekat na stomak i na crevnu floru. Antioksidantne supstance pojačavaju imuni sistem organizma. U proseku brusnica sadrži 31,5 mg vitamina C u 100 g svežeg voća, varirajući izmedju 23 i 38 mg.

Bobice - plodovi brusnice, se obično skupljaju u jesen i ukoliko se ne jedu sveže koriste se za spravljanje osvežavajućih mešanih napitaka, džemova ili kao garnir pored mesa. Zahvaljujući supstancama (benzoic, acid, vaccine) kao prirodnim konzervansima i sloju voska koji pokriva kožicu ploda, bobice će ostati sveže i posle nekoliko meseci stajanja u frižideru! Danas je brusnica u Americi postala esencijalni proizvodi koje se može naći u svakoj američkoj kuhinji. Međutim, godišnja prizvodnja plodova brusnice u USA već duže vreme ne zadovoljava ni sopstvene potrebe, tako da se brusnica veoma retko izvozi.

I na kraju, najbitnije od svega:
svi proizvodi od brusnice su ukusni!

brusnica

Sadnja brusnice

Brusnica uspeva u kiselom, prilično vlažnom i mekanom zemljištu. Formira veliki broj rizomskih izdanaka kojima prekriva zemljište oko sebe. Zbog toga se prije sadnje moraju obaviti manje pripreme.

- Priprema zamljišta: iskopati oko 15 cm zemlje i zameniti je sa kiselim tresetom. Ukoliko je zemlja lepljiva veoma je bitno kopati što dublje i dodavati više slojeva od grančica jele ili dugog zimzelenog drveća na svakih 10-tak cm duboko, odbezbeđujući na taj način kvalitetnu drenažu.

- Nega sadnica: sadi se 6 do 8 biljaka po kvadratnom metru i veoma brzo dobivamo gusto polje od brusnice. Poželjno je nakon rasađivanja na stalno mesto, mlade biljke zaštititi malčiranjem, najbolje sa korom od drveta. Kora od drveta reguliše vlažnost a takođe pomaže zaštiti od pojave korova. U toku prve godine može se pospešiti razvoj biljaka upotrebom bio ili organskih đubriva. Niukom slučaju ne koristiti mineralno đubrivo. Brusnica ne iziskuje upotrebu pesticida, potpuno je otporna na sve poznate bolesti sličnog voća, i na kraju - zahteva vrlo malo pažnje i brige oko uzgoja.

- Plodovi: teško da postoji ijedna druga biljka koja je prijatnija za oko od brusnice. U proleće se formiraju mlade grane sa mnogobrojnim rumenim cvetovima. Tokom letnjih meseci formiraju se mnogobrojne zelene bobice koje će se između septembra i oktobra promenti, u zavisnosti od vrste, u sjajno crvene bobice veličine ogrozda.