Moja korpa
 

Schrijnwerkers

Malina

Maline se u odnosu na period plodonošenja i frekvenciju pojave istog, dele na dva osnovna tipa.

LETNJI TIP

odnosno kultivari dvogodišnjeg tipa maline, koji plodonose jednom tokom godine, uglavnom sredinom leta.

VILAMET (WILLAMETTE)

Vilamet je sorta dvogodišnje maline crvene boje ploda koja je nastala na Univerzitetu u Oregonu (SAD) ukrštanjem sorti NEWBURGH i LOYD GEORGE. Predstavlja hibrid američke maline i evropske maline. Ovaj kultivar je selekcionisan  1936. godine, a u proizvodnji je od 1943. godine.
I nakon pedeset godina od uvođenja u produkciju ovaj kultivar predstavlja najzastupljeniju sortu iz grupe jagodastog voća na području Srbije. U svetskoj proizvodnji je bila vodeća sorta gotovo 40 godina, ali je u ovoj deceniji došlo do širenje produkcije drugih sorata iz ove grupe jagodastog voća vodeći se računa o kvalitetu ploda, otpornosti na bolesti i štetočine i zahtevima tržišta. Genotip WILLAMETTE je bio dugo vremena vodeća industrijska sorta.

Vilamet rađa krupne tamno crvene i ukusne plodove od sredine do kasnog leta. Stabljika je dvogodišnja, ova malina najbolje uspeva na punom suncu sa dosta vode i dobrim đubrenjem u vreme cvatnje. Vilamet su trnate maline dok ima varieteta bez trnja. Beli cvetovi pojavljuju se od aprila do juna zavisno od kultivara, plodovi su crveni, ponekad mogu biti žuti. Vezivanje u žicu je neophodno. Za najbolje rezultate odsecite stabljike koje su dale plod odmah na kraju sezone branja.

vilamet