Moja korpa
 

Schrijnwerkers

Malina

Maline se u odnosu na period plodonošenja i frekvenciju pojave istog, dele na dva osnovna tipa.

LETNJI TIP

odnosno kultivari dvogodišnjeg tipa maline, koji plodonose jednom tokom godine, uglavnom sredinom leta.

  • Vilamet (Willamette)

VILAMET (Willamette)

Vilamet je sorta dvogodišnje maline crvene boje ploda koja je nastala na Univerzitetu u Oregonu (SAD) ukrštanjem sorti NEWBURGH i LOYD GEORGE. Predstavlja hibrid američke maline i evropske maline. Ovaj kultivar je selekcionisan  1936. godine, a u proizvodnji je od 1943. godine.
I nakon pedeset godina od uvođenja u produkciju ovaj kultivar predstavlja najzastupljeniju sortu iz grupe jagodastog voća na području Srbije. U svetskoj proizvodnji je bila vodeća sorta gotovo 40 godina, ali je u ovoj deceniji došlo do širenje produkcije drugih sorata iz ove grupe jagodastog voća vodeći se računa o kvalitetu ploda, otpornosti na bolesti i štetočine i zahtevima tržišta. Genotip WILLAMETTE je bio dugo vremena vodeća industrijska sorta.

Vilamet rađa krupne tamno crvene i ukusne plodove od sredine do kasnog leta. Stabljika je dvogodišnja, ova malina najbolje uspeva na punom suncu sa dosta vode i dobrim đubrenjem u vreme cvatnje. Vilamet su trnate maline dok ima varieteta bez trnja. Beli cvetovi pojavljuju se od aprila do juna zavisno od kultivara, plodovi su crveni, ponekad mogu biti žuti. Vezivanje u žicu je neophodno. Za najbolje rezultate odsecite stabljike koje su dale plod odmah na kraju sezone branja.

vilamet