Moja korpa
 

Biolan (Novarbo)

Biolan treseti i supstrati

Danas je u svetu velika potražnja za kvalitetnim i efikasnim supstratima u poljoprivrednoj proizvodnji. Efikasnost, zato što se od supstrata traži da proizvodnju mladih biljaka učine što jednostavnijom i da se što brže i naravno što kvalitetnije, pređe u sledeću fazu u biljnoj proizvodnji.

Supstrat je potrebno da bude sastavjen od čistih, kontrolisanih sirovina, koje nisu ničim zagađene ili zaražene, sirovina koje su po svom sastavu jednolične i pouzdane u dugom procesu eksploatacije. Isto tako mora se voditi računa i o konstantnosti i uniformnosti koja se odnosi na hemijska svojstva i sadržaja supstrata. Zato se sa pravom može reći da proizvodnja finalnog proizvoda sa svim ovim svojstvima i karakteristikama nije ni malo lak posao.

Finska kompanija BIOLAN sve ove zahteve shvata vrlo ozbiljno i vodi računa o svakom ponaosob. BIOLAN supstrati su proizvodi širokog spektra različitih vrsta, kombinacija i pakovanja, koja su pogodna za organsku tj. BIO proizvodnju, ali pre svega za tradicionalnu vrstu proizvodnje rasada i mladih biljaka. Kompanija BIOLAN proizvodi različite vrste supstrata, različite strukture i sa dodatkom različitih količina đubriva.

Osnovne karakteristike kvalitetnog supstrata, koje je BIOLAN ponudio našem tržištu i što ga čini tako dobrim jeste to što je izrađen od čistog i kontrolisanog treseta vrlo fine strukture. Potrebno je istaći da svi BIOLAN supstrati u sebi imaju izbalansirani hemijski i hranljivi sastav koji je potreban za pravilan rast i razvoj kako malih tek izniklih biljaka, tako i onih već formiranih koje zahtevaju dalju negu.

Na naše tržište BIOLAN isporučuje gotove supstrate pakovane u bale od 280 i 300 lit. Supstrati se razlikuju po svojoj nameni i pre svega po sastavu. U prilici smo našim farmerima ponuditi tri različite kombinacije, sličnog sastava a različite frakcije (veličine i težine). Supstrati su sačinjeni od belog (80%) i crnog (20%) Sphagnum treseta, koji omogućava optimalni vodno vazdušni režim, i omogućava pravilan rast i razvoj korena ali i nadzemne mase gajene biljke. pH je doveden u nivo 5,5-6,0 a EC=0,25 mS/cm.

  • Biolan CC1, a 300 lit, za setvu u kontejnere i tacne,
  • Biolan C1-B, a 280 lit, za presađivanje mladih biljaka

KATALOG (PDF)